Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Felhasználói név
Jelszó


Elfelejtette jelszavát?
Hírek
Kép galéria
Szoba áraink
Programajánló
On-line ajánlatkérés
Tolcsva és környéke
Kapcsolat
Vendégköny
Névadónkról

Tolcsva idegenforgalmi vonzerejét a műemlékek sokasága, a világhírű hegyaljai bor, valamint a térség szemet gyönyörködtető, szinte érintetlen természeti szépsége jelenti. A település különösen gazdag műemlék jellegű épületekben, amelyeket a Hegyalja neves szőlőgazdáinak kastélyai reprezentálnak.

Görög katolikus templom

A XVIII. században bevándorló ruszin és a Balkánról feltelepülő görögök hozták magukkal vallásukat. Templomuk 1859-ben, Szűz Mária mennybemenetele tiszteletére lett felszentelve. A templom 1909-ben új főoltárt kapott, 1918-ban freskókkal díszítették. Az egyház 1925-ben két harangot vásárolt, 1927-ben pedig felújították a templomot.

Református templom

Tolcsván aránylag kis lélekszámú volt a református közösség. A község ma is álló temploma 1864-1869 között épült, a korábbi templom leégése után. Harangja 1866-ban készült el, orgonája 1882-ben épült.

Római katolikus templom

Cím: 3934 Tolcsva, Kossuth u.68.sz.

Tel: 06-47/ 384-259

A tolcsvai plébánia létezésére az első biztos adat az 1332/37-ben készült pápai tizedjegyzék, mely szerint az egyházközség papjai pápai dézsmát fizetett.

A jelenlegi templom a XIV. században épült gótikus stílusban. Ezt a stílust képviselik a déli oldal ablakai, diadalíve, az oldalkápolna mennyezete, a támpillérek és a szentély nyolcszög oldalaival való záródása.

A falu a középkorban köznemesek birtoka volt, de 1602-ben Lónyay Annáé lett, mint pataki uradalom tartozéka, 1630-ban a Rákóczi családé. 1536-tól 1671-ig protestánsok használták a templomot és a plébániát, de Báthory Zsófia II. Rákóczi György özvegye 1671-ben a Katolikus Egyház kezébe adta. 1705-11-ig még újra a reformátusok használták a templomot a szécsényi országgyűlés rendelkezése értelmében, majd I. József császár helyezte végleg a katolikusok tulajdonába.

A barokk stílusú átépítés pontos idejét nem tudjuk, de ebben a stílusban készült a templom északi oldala, a fiókos dongaboltozatos mennyezet, és a hagymakupolás fazsindelyes toronysisak. 1836-ban a templomot keleti irányba meghosszabbították.

A templom berendezései a barokk kortól kezdve maradtak meg, 2 barokk mellékoltár, copf stílusú főoltár és szószék, a főoltárkép 1836-ból, mely Karl Wald műve és Szűz Mária születését ábrázolja, a szenteket ábrázoló színes ablaküvegek az adakozó nemesi családok nevét is őrzik 1936-38-ból.

A templom körül eredetileg temető volt, még ma is megvan néhány sírhely és sírkő, ezek közül Gondrecourt Ádám címeres sírkövét beépítették a templom fala belső oldalába.

A templom nagyharangja Eperjesen készült, Wierd György műhelyében.

A templom toronyalatti oldalkápolnája két éjszakára és egy nappalra helyt adott a Szent koronának is 1806-ban, amikor Munkácsról szállították visszafelé.

A templomtemető kb. 400 denevér élőhelye is, amelyek itt szaporodnak, majd Kassa környéki bányákban telelnek.

Kastélyok, kúriák

A templomok mellett Tolcsva jelentős más műemlékekkel, kastélyokkal, kereskedő- és polgárházakkal rendelkezik. A Rákóczi kastély kora barokk stílusban épült, mely méreteivel, építészeti emlékeivel a XVII. század felső-magyarországi építészetének jellegzetes építménye. A műemlék helyreállítására 1960-ban került sor. 1972-től a kastélyban szőlészeti és borászati múzeum működik, mely a tolcsvai szőlészet, borászat tárgyi és szellemi emlékeit őrzi.

A Dessewffy kastélyt 1659.-ben valószínűleg Bónis Ferenc építtette. Többszöri tulajdonosváltás után a XIX. században került a Dessewffy család birtokába, akik igényeik szerinti átalakításokat végeztek rajta. Az épületet majorsági épület és nagyméretű kert veszi körül.

Tolcsva harmadik jelentős kastélya az 1820 körül klasszicista stílusban, Szirmay Ádám által épített kastély. Eklektikus átalakításokkal, bővítésekkel módosított épület a mai alakját a XIX. század végén br. Waldbott Frigyes átépíttetésével nyerte. Az épületben ma iskola működik.

A Kossuth u. 64. sz. alatt található az ún. Stépán kúria, a XIX. századi klasszicista nemesi házak egyik jellegzetes emléke, feltehetően az 1820-as években épült.

Tolcsván még az 1959. évi műemléki összeírás idején is két másik klasszicista kúria állt, az 1820 körül épített Szemere kúria, a Jókai u. 5. sz. alatt és az ekkor-tájt épült régi Szirmay kúria, mely később dr. Bekény József családjáé volt, a Bajcsy-Zsilinszky u. 29. sz. alatt látható. Ezen kívül figyelmet érdemel még számos barokk és klasszicista polgárház.

Az elmúlt években a térség gazdaságában végbement privatizációk hatásaként, a külföldi érdekeltségű társaságok - megismerve a település turisztikai lehetőségeit - visszatérő vendégei a falunak. A turisták érdeklődésének hatására mindinkább érzékelhetőek a belföldi turizmus fellendülésének a jelei is. Az utóbbi években jelentősen bővültek az igényes szálláslehetőségek és vendéglátóegységek száma. Felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak a borkóstolással egybekötött pincelátogatás, melyhez tájjellegű ételek kínálata is társul.

Forrás: www.tolcsva.hu


developed by Centrumnet Systems